13.9.13

Ψεκασμοί για το κουνούπι του Νείλου σκοτώνουν τα μελίσσια μας;


Στην ιστοσελίδα dhmoths.gr μαθαίνω ότι τελικά διενεργήθηκαν ψεκασμοί για τα κουνούπια στην Ανατολική Αττική. Οι ημερομηνία ψεκασμού στην περιοχή μου συμπίπτει με τα πρώτα συμπτώματα της δηλητηρίασης,  εκείνης που μου σκότωσε 50 παραφυάδες.  (εδώ, εδώ κι εδώ )

Φυσικά δεν θα θέλαμε να μήν εφαρμοστούν οι ψεκασμοί αφού κινδυνεύουν άνθρωποι από το εν λόγο κουνούπι, και μήν ακούσω κανέναν να μας κατηγορήσει γι αυτό, διότι η κατηγορία του θα είναι εκ του πονηρού.
Απαιτούμε όμως κάποιος να μας είχε ειδοποιήσει.

Όταν όμως διενεργείς ψεκασμούς που μπορεί να είναι φονικοί για μέλισσες, μελισσοκόμους και ότι  άλλο, τότε πρέπει να το δημοσιοποιήσεις στα περιοδικά τους, στην συνομοσπονδία τους, στα μελισσοκομικά φόρουμ στο ίντερνετ κλπ ...
Είχατε ακούσει εσείς τίποτα από το υπουργείο ή από την εταιρεία. Εγώ προσωπικά δεν έμαθα τίποτα.

Όμως για στάσου λιγάκι  ... ο νόμος 2838 της 27/11/97 αναφέρει ότι όποιος ενεργεί μελισσοτοξικό ψεκασμό είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει μέτρα ώστε να μήν βλάψει τις μέλισσες και το οικοσύστημα, και ορίζει πρόστιμο από 3.000 ως και 15.000€  

Η εταιρεία που διενέργησε τους ψεκασμούς τί μέτρα έλαβε ώστε ώστε να μή σκοτώσει τις μέλισσες;
Γνωρίζει κανείς ποια είναι η εν λόγω εταιρεία;






 Αν τους αφήσουμε έτσι, σύντομα θα ψεκάσουν και πάλι απροειδοποίητα ... 
Κάτι πρέπει να κάνουμε τώρα! 


Αντιγράφω από την σχετική ιστοσελίδα   (λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του κειμένου που διαβάζετε, το εν λόγω άρθρο κατέβηκε, αλλά υπάρχει ακόμα εδώ)

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας
Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, η 4η εφαρμογή καταπολέμησης των κουνουπιών, ολοκληρώθηκε από εδάφους και από αέρος, την Τρίτη 13 Αυγούστου .....   .... το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών συνεχίζεται απρόσκοπτα με την 5η εφαρμογή επίγειων ψεκασμών από Δευτέρα 19.08.2013 στις περιαστικές περιοχές και τα φυσικά συστήματα της Ανατολικής Αττικής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το διαγωνισμό για τις περιοχές ψεκασμού. 
19/08/2013 στην περιοχή μου.
Να ποιοί σκοτώνουν τις μέλισσες.
Ψεκασμοί επί των υδάτων και της βλάστησης  μέρα μεσημέρι,
ενώ ο νόμος ορίζει μετά την δύση του ηλίου!
Υπάρχει εντομοκτόνο που σκοτώνει τα κουνούπια αλλά δεν σκοτώνει τις μέλισσες ;
Ποιοι σκότωσαν τα μελίσσια μας; 

 Ενημέρωση 18/07/13

 Μετά από επικοινωνία που είχα με το Υπουργείο Υγείας, διευκρινίστηκε ότι τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν στην καταπολέμηση του κουνουπιού, είναι εγκεκριμένα βιοκτόνα. Πρόκειται για κάποιον βάκιλο που ενεργεί επάνω στην προνύμφη των κουνουπιών  εμποδίζοντάς την να εξελιχθεί στο επόμενο στάδιο, και δεν έχουν καμία επίδραση όχι μόνον επάνω στις μέλισσες αλλά ούτε και επάνω στα ενήλικα κουνούπια.
Επομένως οι μέλισσές μας δεν πέθαναν από αυτό το σκεύασμα αλλά από τις παλαιότερες γνωστές αιτίες, δηλαδή ψεκασμούς στους Φοίνικες, στους κήπους και στις αγροτικές καλλιέργειες. 

Σημείωση. 
Έρχεται κάποιος γνωστός μου και με ρωτά:
-έχεις μελίσσια εδώ στο χωριό;  
- ναι,
του απαντώ
- να τα πάρεις από εδώ γιατί ένας φίλος μου που τα έχει στον διπλανό λόφο από εσένα, μόλις έχασε και τα 70 από δηλητηρίαση
!

Καλά πάμε !

Δεν υπάρχουν σχόλια: