3.10.11

Οι τοπικές κοινότητες "νομοθετούν" για τους μελισσοκόμους!!!

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 1/2008 - ΦΕΚ 1501/Β'/30.7.2008, άρθρο 5, οι μελισσοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν τις κυψέλες σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από ποιμνιοστάσια και από τόπους ποτίσματος ζώων.

Όμως κάποιοι νομίζουν πως μπορούν να βγάζουν δικές τους "αποφάσεις" και να ορίζουν άλλες αποστάσεις όποτε και όπως τους καπνίσει. Έτσι η τοπική κοινότητα εκείνης της περιοχής αποφάσισε και απαγόρευσε να τοποθετούνται οι κυψέλες σε απόσταση εκατό (100) μέτρων. 

Στο συγκεκριμένο μέρος και σε απόσταση 53+ μέτρων από την ποτίστρα είχα τοποθετήσει κυψέλη - σημάδι προκειμένου να μετέφερα εκεί τα μελίσσια μου σε περίπτωση μελιτωέκκρισης του ελάτου. Φυσικά δεν τα μετέφερα εκεί καθόλου και εχθές πήγα να πάρω πίσω την κυψέλη - σημάδι.
Σε κόκκινο κύκλο η πινακίδα που γνωστοποιεί στους μελισσοκόμους τις αποφάσεις της "κοινότητας".
Έτσι λοιπόν η κοινότητα ή μόνος του ο κοινοτάρχης, ή ο τσοπάνης της περιοχής έβαλε αυτή την ακαλαίσθητη και ανορθόγραφη πινακίδα να μας ενημερώσει για το τι ακριβώς γουστάρει. 

Κάποιος πρέπει να πεί στην συγκεκριμένη τοπική κοινότητα, ότι η "ποτήστρα" γράφεται με "ι".  Δηλαδή "ποτίστρα".

Χωρίς λόγια.
Προφανώς οι κτηνοτρόφοι ή οι κοινοτάρχες κάποιων κτηνοτροφικών περιοχών που ίσως και να τυγχάνουν και εκείνοι κτηνοτρόφοι, αποφασίζουν πως οι ποτίστρες και το νερό είναι μόνον για τα ζώα τους, και κάνουν τους μελισσοκόμους πέρα. 
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το σκεπτικό τους. Δηλαδή αν οι κυψέλες τοποθετηθούν σε απόσταση πχ 150 μέτρων, οι μέλισσες δεν θα πάνε πάλι εκεί να πιούν νερό; Και αν στην ποτίστρα πηγαίνουν οι μέλισσες για νερό, τι πρόβλημα υπάρχει;
Οι δικές μου μέλισσες επί 2 μήνες  το καλοκαίρι έπιναν νερό από μια ΙΔΙΩΤΙΚΉ ποτίστρα βοσκού, 200μ μακριά.  Ο βοσκός ποτέ δεν μου είπε τίποτα. Όταν είδα την ποτίστρα του μέσα στην στάνη του γεμάτη μέλισσες, τρελάθηκα. Του ζήτησα αμέσως συγνώμη και τον διαβεβαίωσα οτι (παρόλο που το οικόπεδο που είχα μελίσσια μου ήταν δικό μου)θα τα έπαιρνα αμέσως από εκεί. Εκείνος με καθησύχασε, με διαβεβαίωσε ότι δεν είχε υπάρξει κανένα πρόβλημα και επέμενε να μήν τα μεταφέρω.

Θέλω λοιπόν να ρωτήσω τους αναγνώστες του ιστολογίου μήπως γνωρίζουν αν η κάθε κοινότητα ή δήμος έχουν το δικαίωμα να βγάζουν δικούς τους νόμους. 

Εγώ, προκειμένου να μήν τσακώνομαι με τον κτηνοτρόφο,  πήρα το σημάδι μου από εκεί και δεν θα τοποθετήσω εκεί μελίσσια. Αν δώ όμως κάποιον άλλον (ειδικά ντόπιο) να βάζει εκεί τα δικά του,
ε, τότε ...  #@%&*

Δεν υπάρχουν σχόλια: