17.8.11

Κυψέλη από Φελιζόλ.

Αφού έχω δει τέτοιες κυψέλες στο εξωτερικό, είχα σκεφτεί να κατασκευάσω μερικές πειραματικά. Όμως, διαβάζοντας άλλα άρθρα σχετικά με την κυψέλη από φελιζόλ, απογοητεύτηκα. Έσπαγε εύκολα με το βάρος, τριβόταν, δεν άντεχε σε μεταφορές κλπ. Προφανώς η ποιότητα του φελιζόλ των ευρωπαϊκών κυψελών δεν είχε καμία σχέση με εκείνη του φελιζόλ που αγοράζουμε στα καταστήματα υλικών οικοδομών.
Πανέμορφη! Αλλά δεν γνωρίζω αν συμφέρει από άποψης τιμής και αντοχής στο χρόνο.

Φαίνεται η κόλλα στο πλάι της κυψέλης, και το άνοιγμα μεταξύ σώματος και καπακιού από το ξέστρο.

Το φελιζόλ είναι πολύ σκληρό. Προσπάθησα να βυθίσω το νύχι μου για να ελέγξω την σκληρότητα,
και δεν κατάφερα να το βάλω μέσα στο φελιζόλ παρά μετά από μεγάλη πίεση και προσπάθεια. Άψογη! 


Εξαερισμός καπακιού.


Είδα όμως στην Εύβοια ετούτες τις κυψέλες που βλέπετε στις φωτογραφίες. Στην αρχή νόμισα ότι πρόκειται για ιδιοκατασκευή, αλλά όταν πήγα κοντά κατάλαβα ότι πρόκειται για επαγγελματικό προϊόν.

Το καπάκι αλλά και τα τοιχώματα αποτελούνται από φαρδύ φελιζόλ. Τα τοιχώματα είναι κολλημένα με κάποια κόλλα, και βιδωμένα με βίδες γυψοσανίδας. Νομίζω όμως πως ο κινητός πάτος αποτελεί πρόβλημα. Κοιτάξτε την παρακάτω φωτογραφία και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Οι οδηγοί της πόρτας εισόδου, βιδώνονται και στον όροφο,
οπότε αν θέλεις να αναστρέψεις πατώματα θα πρέπει να ... ξεβιδώσεις.

Γνωρίζει κανείς ποιος εισάγει τις κυψέλες αυτές.

(Πάντως, συγκρίνοντάς την με την πλαστική κυψέλη, νομίζω οτι η πλαστική κυψέλη του Έλληνα κατασκευαστή υπερέχει αρκετά...) 
Πλαστική Ελληνική κυψέλη. Μου φαίνεται οτι τελικά είναι πολύ ανώτερη ποιοτικά.


Update.
Μόλις επικοινώνησα με τον ιδιοκτήτη των κυψελών. Μου είπε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος, και ότι και άλλοι φίλοι του που έχουν τέτοιες κυψέλες για περίπου 10 χρόνια, είναι και εκείνοι ευχαριστημένοι. Ο πάτος είναι ανοικτός με σίτα.

Οι κυψέλες κοστίζουν 55 € δίχως τα πλαίσια και έρχονται λυμένες σε δέμα, και θα πρέπει να τις συναρμολογήσεις. Το δέμα περιέχει την κόλα και τις βίδες!

Ο μελισσοκόμος, κος Σταύρος που κατοικεί στην Εύβοια, μου είπε πως τα μελίσσια σε αυτές τις κυψέλες έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Δυστυχώς ενώ τα πλαίσια που δέχονται είναι εκείνα που χρησιμοποιούμε (τύπου Hofman σε κυψέλη Langstroth) οι κυψέλες από φελιζόλ δεν είναι συμβατές με τις κλασικές ξύλινες. Δηλαδή αν έχεις στο μελισσοκομείο σου κυψέλες από φελιζόλ παράλληλα με τις ξύλινες, δεν μπορείς να ανταλλάξεις ορόφους μεταξύ τους. Με λίγα λόγια δεν είναι δυνατή μια σταδιακή αλλαγή των κυψελών από ξύλινες σε φελιζόλ, αλλά θα πρέπει να γίνει ριζική αλλαγή στο μελισσοκομείο μας.

7 σχόλια:

evangelos naxios είπε...

Συγχαρητηρια Παναγιωτη και ευχες για την γιορτη σου!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Πολύχρονος Παναγιώτη , να χαίρεσαι την οικογένεια.

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Παναγιώτη να είσαι πολύχρονος και να χαίρεσαι την οικογένειά σου.
Οι ευχές είναι καθυστερημένες αλλά πέραν του ότι η γιορτή κρατάει 6 μήνες πρίν και 6 μετά ,δέν είχα και internet μέχρι που ήρθε η κόρη μου.
Οντως οι Ελληνικές πλαστικές είναι ποιοτικά ανώτερες.

Μελισσομάντρι είπε...

Παναγιώτη Χρόνια πολλά για την γιορτή σου.

Unknown είπε...

Κατ'αρχήν χρόνια πολλά για τη γιορτή σου,εύχομαι τα καλύτερα.Όσον αφορά τις πλαστικές κυψέλες επέτρεψέ μου να είμαι επιφυλακτικός για τη χρήση τους,δε μου γεμίζουν το μάτι όσον αφορά την υγιεινή για το σμήνος,ο χρόνος θα δείξει όσον αφορά τη πόρτα μπορείς να τη βιδώσεις πάνω στο σώμα της κυψέλης αλλά και πάλι με ενα ηλεκτρικό κατσαβίδι μπορείς να κάνεις τη δουλεία σου.

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Παναγιώτη χρόνια πολλά κι από μένα έστω και καθυστερημένα να είσαι καλά φίλε μου

IxNiLaTiS είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Εύχομαι και σε εσάς ότι επιθυμήτε :)