7.2.10

Ιστορική συμφωνία για τις τίγρεις:

Δώδεκα κράτη της Ασίας και η Ρωσία δεσμεύθηκαν να τις διπλασιάσουν στα εδάφη τους μέχρι το 2022!

Δώδεκα κράτη της Ασίας και η Ρωσία δεσμεύθηκαν να διπλασιάσουν τον αριθμό των τίγρεων στα εδάφη τους μέχρι το 2022, να πατάξουν τη λαθροθηρία που εξαφάνισε τα μεγάλα αιλουροειδή και να απαγορεύσουν την κατασκευή γεφυρών και δρόμων που θα μπορούσαν να απειλήσουν το εύθραυστο οικοσύστημά τους.

ΧΟΥΑ ΧΙΝ, ΤΑΪΛΑΝΔΗ.

Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν, όμως, οι χώρες αυτές δεν περιλαμβάνουν σαφείς δεσμεύσεις χρηματοδότησης της προστασίας των τίγρεων. Η ιστορική συμφωνία περιλαμβάνει σχέδια με στόχο την προσέγγιση διεθνών οργανισμών, όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας, για κεφάλαια και την ανάπτυξη προγραμμάτων με στόχο τη χρηματοδότηση του οικολογικού τουρισμού και των υποδομών προστασίας των σπάνιων θηλαστικών.

«Η συνάντηση ήταν ιστορική. Πριν από αυτήν, ελάχιστοι ενδιαφέρονταν για την τύχη των τίγρεων»,
είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Ταϊλάνδης, Σουβίτ Κουνκίτι, μετά τη σύνοδο του Χούα Χιν, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις αρχές της εβδομάδας. Την απόφαση της συνόδου καλούνται τώρα να μελετήσουν οι αρχηγοί των 13 κρατών, που θα την υπογράψουν τον Σεπτέμβριο σε συνάντησή τους στο Βλαδιβοστόκ της ρωσικής Απω Ανατολής.


Ο αριθμός των τίγρεων έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως εξαιτίας της εξάπλωσης της ανθρώπινης οικιστικής και αγροτικής δραστηριότητας, που έχει οδηγήσει σε κατάληψη του 90% των περιοχών διαβίωσης της τίγρης, αλλά και της λαθροθηρίας που τροφοδοτεί την τεράστια ζήτηση για όργανα τίγρεων στην Ασία.

Από 100.000 τίγρεις στις αρχές του αιώνα, ο αριθμός τους σήμερα δεν ξεπερνά τις 3.500. Εκτός από τον στόχο διπλασιασμού των πληθυσμών τίγρεων, οι χώρες που μετείχαν στη σύνοδο συμφώνησαν επίσης να προστατεύσουν τα οικοσυστήματα όπου διαβιώνουν οι τίγρεις, αλλά και να δημιουργήσουν «ζώνες ανάσχεσης» και «διαδρόμους σύνδεσης» των οικοσυστημάτων αυτών. Οι κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν επίσης να περιορίσουν το φαινόμενο της λαθροθηρίας ενισχύοντας τη φύλαξη των εθνικών δρυμών και να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των απαγορεύσεων αυτών πάνω στους γηγενείς πληθυσμούς με τη δημιουργία επαγγελματικών προγραμμάτων αρωγής.
Η Κίνα, όμως, απαίτησε την αφαίρεση εδαφίου της συμφωνίας που προέβλεπε την οριστική απαγόρευση του κυνηγιού τίγρεων, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην εθνική νομοθεσία της χώρας, που επιτρέπει εν μέρει το εμπόριο οργάνων τίγρης. Περιβαλλοντικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η συμφωνία είναι ικανή να εγγυηθεί την ανάκαμψη του πληθυσμού των τίγρεων παγκοσμίως, αν και προειδοποίησαν ότι αυτό θα απαιτήσει την απαρέγκλιτη τήρησή της.

«Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά για την προστασία της τίγρης. Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε ρητή κυβερνητική δέσμευση για τη σωτηρία της. Το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν να διπλασιάσουν τον αριθμό των θηλαστικών αυτών δείχνει ότι οι φιλοδοξίες τους είναι μεγάλες»
είπε ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας της WWF για την τίγρη, Μάικλ Μπάλτσερ. Οι κ. Βάρμα και Μπάλτσερ υποβάθμισαν την απουσία σαφών χρηματικών δεσμεύσεων, λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις αυτές θα γίνουν στη σύνοδο του Βλαδιβοστόκ.

Οι 13 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο είναι οι εξής: Μπαγκλαντές, Ινδία, Μπουτάν, Νεπάλ, Καμπότζη, Κίνα, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ και Ρωσία.
http://konstantinosdavanelos.blogspot.com/2010/02/blog-post_07.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: