8.9.09

Βιολογικά προϊόντα.

Η λέξη "Βιολογικό" ή "Βιολογικής Γεωργίας" αναγράφεται όλο και σε περισσότερες συσκευασίες τροφίμων. Ο Κόσμος νομίζει πως τα βιολογικά προϊόντα είναι απολύτως φυσικά, ότι αν τρέφεται με βιολογικά δεν κινδυνεύει από τις μοντέρνες ασθένειες (πχ καρκίνος), και ότι δεν επιβαρύνουν το οικοσύστημα κλπ ... Αυτά έχουν κάποια δόση αλήθειας αλλά δεν είναι πανάκεια (δεν θα αναφερθώ στις εσφαλμένες αντιλήψεις σε αυτή την ανάρτηση).

Βιολογικό προϊόν είναι αυτό που έχει παραχθεί με βιολογικές διαδικασίες της φύσης και άρα είναι απολύτως φυσικό. Τουλάχιστον η λέξη "βιολογικό" αυτό σημαίνει !!!

Στην συνείδηση του καταναλωτή λοιπόν, ένα προϊόν που χαρακτηρίζεται "βιολογικό" είναι και "καλό". Άρα ο κάθε παραγωγός ή έμπορος προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να πάρει την άδεια αναγραφής αυτής της χρυσής λέξης που "πουλάει" : ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Έτσι λοιπόν βλέπουμε να έχουν καταφέρει να πάρουν άδεια χρήσης αυτής της λέξης κάθε λογής βιομηχανικά σκευάσματα: Βιολογική ζάχαρη, βιολογικό ψωμί, βιολογικό κρασί .... ακόμα και βιολογικά αλλαντικά!!! Να κλαις και να γελάς μαζί.
Μπορούμε να μιλάμε για ζάχαρη από βιολογικά ζαχαρότευτλα ή ζαχαροκάλαμα, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για βιολογική ζάχαρη, διότι η ζάχαρη έχει παραχθεί από βιομηχανική επεξεργασία.

Ομοίως μπορούμε να μιλάμε για βιολογικό στάρι, αλλά όχι για βιολογικό ψωμί. Η φύση δεν παράγει ψωμί και προπαντός δεν παράγει λουκάνικα. Από πού κι ώς πού μας σερβίρουν βιολογικά αλλαντικά; Ακόμα και αν τα υλικά τους προέρχονται από βιολογική γεωργία και βιολογική κτηνοτροφία, η βιομηχανική επεξεργασία (και κάθε επεξεργασία) είναι μή βιολογική και μή φυσική διαδικασία, και άρα δεν δικαιούνται να ονομάζονται βιολογικά.


Όμως το νομικό πλαίσιο είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να τους επιτρέπει να θέτουν τον χαρακτηρισμό "βιολογικό" = πολλά τα λευτά Άρη... ;)

Σε επόμενη ανάρτηση θα θίξω και την επικρατούσα αντίληψη περί "φυσικού προϊόντος" Έχει πολύ γέλιο:)

Δεν υπάρχουν σχόλια: