25.8.09

Λεηλασία.

Οι παλαιότεροι μελισσοκόμοι γνωρίζετε το φαινόμενο αυτό και μάλλον αυτή η ανάρτηση θα σας φανεί βαρετή.
Οι νέοι μας φίλοι όμως που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην μελισσοκομία, σίγουρα θα διαπράξουν την πρώτη τους γκάφα ( οπως έκανα κάποτε και εγώ) ... την πρόκληση λεηλασίας.

Λεηλασία είναι το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με το οποίο οι μέλισσες από μια άλλη ή και περισσότερες κυψέλες προσπαθούν να εισβάλουν σε κάποια "κυψέλη - στόχο" με σκοπό να αρπάξουν τα αποθέματα τροφής της, και να τα αποθηκεύσουν στην δική τους κυψέλη.

Το λεηλατούμενο μελίσσι θα αμυνθεί αλλά αν δεν είναι πολύ δυνατό ( δηλαδή δεν έχει αρκετό πληθυσμό) οι λεηλάτριες θα καταφέρουν να σκοτώσουν πολλές μέλισσες φρουρούς και θα το λεηλατούν επί μέρες, ώσπου να του αφαιρέσουν κάθε ίχνος τροφής. Τότε το λεηλατούμενο μελίσσι είναι καταδικασμένο πεθάνει από πείνα.

Η λεηλασία συνήθως προέρχεται από λάθη του μελισσοκόμου: πχ μια παρατεταμένη επιθεώρηση σε περίοδο που έξω οι συλλέκτριες δεν βρίσκουν τροφή, θα τις αναγκάσει να επιτεθούν στο μέλι των πλαισίων της ανοικτής κυψέλης που επιθεωρεί ο μελισσοκόμος, (αυτό δηλαδή που έπαθα σήμερα). Επίσης μπορεί να προκληθεί από την μυρωδιά του σιροπιού κατά την τροφοδοσία, γι αυτό θα πρέπει να τροφοδοτούμε το σούρουπο, ώστε αν ξεσπάσει λεηλασία, να σταματήσει την νύκτα ( ως γνωστό οι μέλισσες δεν πετούν την νύκτα).

Για να καταστείλουμε την λεηλασία:
1. Κλείνουμε αμέσως όλες τις χαραμάδες και τρύπες που θα χρησιμεύουν ως είσοδοι στο λεηλατούμενο μελίσσι, (εγώ χρησιμοποιώ φαρδιά χαρτοταινία, που κόβεται εύκολα).



2. Μικραίνουμε την είσοδο της κυψέλης τόσο όσο να χωράνε ταυτόχρονα μόνον 2 - 3 μέλισσες. (χρησιμοποιήστε βρεγμένο χαρτί ή χόρτα)


4. Απομακρύνετε κάθε ίχνος εκτεθειμένης τροφής. Αν έχουν χυθεί στο εξωτερικό μέρος της κυψέλης σιρόπια και μέλια, σκουπίστε τα γρήγορα. Αν έχουν χυθεί στο χώμα, θαψτε τα με χώμα.
5. Ανάψτε το καπνηστήρι και καπνίστε την κυψέλη περιμετρικά.

Δείτε το video.


Λεηλασία Μελισσών from Panagiotis Panagiotopoulos on Vimeo.


Προσοχή το φιμωμένο μελίσσι μπορεί να σκάσει αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, πόσο μάλλον που τώρα βρίσκεται και σε κατάσταση πανικού. Τα δικά μου δεν κινδυνεύουν γιατί οι βάσεις τους είναι ανοικτές με σήτα.


5 σχόλια:

galifabee είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη με απασχολεί αρκετά το φαινόμενο αυτό αν και δεν φαίνεται να το έχω προκαλέσει ακόμα βλέπω αν ταΐσω με σιρόπι μετά από λίγο αρκετή κινητοποίηση με μέλισσες να πετάνε μπροστά από την είσοδο το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μπορώ να πάω αργά να δώσω τροφή και αναγκαστικά την δίνω μεσημέρι η το αποφεύγω μετά από τον τρύγο στο θυμάρι οι μέλισσες είχαν ξεγονιάσει εντελώς ήθελα να κάνω λίγο διεγερτική τροφοδοσία για να αρχίσει να γεννά η βασίλισσα αλλά το φοβήθηκα και δεν έκανα έβαλα μόνο γύρη που είχα μαζέψει ξέρεις αν υπάρχει κάποιος ασφαλές τρόπος τροφοδοσίας ? Σίτες χρησιμοποιώ και εγώ πιστεύω ότι δεν χρειάζονται οι τρύπες εξαερισμού στα καπάκια αφού υπάρχει η σήτα που φέτος σκέφτομαι να μην την κλείσω καθόλου τον χειμώνα σκέφτομαι μήπως με την σήτα πρέπει να καταργηθούν οι τρύπες εξαερισμού μήπως έτσι να ήταν καλύτερα?

markos aliprantis είπε...

Πάνο τέτοια εποχή εδώ δεν τολμάς να ανοίξεις μελίσσι γιατί θα γίνει χαμός λόγω έλειψεις νεκταροέκρισης.Συνήθως αν τα μελίσσια είναι ισοδύναμα σταματάει γρήγορα η λεηλασία αν είναι κανένα μικρό πάει το φάγανε.Υπάρχουν όμως και μελίσια που ΄΄εχουν την λεηλασία στα γονίδιά τους από την μάνα τους και τότε υπάρχει πρόβλημμα στο μελισσοκομείο.Ένας από τους τρόπους για να βρείς ποιά μάνα είναι ρίχνεις άχνη στις λεηλάτριες και παρακολουθείς σε ποιά κυψέλη μπαίνουν.Αυτή η μάνα πρέπει να αντικατασταθεί.
Αλέξανδρε μέρα τροφοδοσία στο μελισσοκομείο είναι σαν να μοιράζεις στην λαϊκή δωρεάν μέλι.Θα γίνει χαμός τέτοια εποχή.Αν δεν μπορείς εσύ βραδάκι στείλε κάποιον άλλο να κάνει την δουλιά.
Πολύ σωστά το λές αν έχεις πάτους με σίτα δεν χρειάζονται τα καπάκια να έχουν θυρίδες εξαερισμού.

IxNiLaTiS είπε...

alex τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λέει ο markos aliprantis .
Τό μόνο που έχω να προσθέσω είναι πως υπάρχει ένας τρόπος για να μην προκληθεί λεηλασία λόγω τροφοδότησης το μεσημέρι:

Βάζεις ένα άδειο πάτωμα (δίχως πλαίσια) επάνω στην κυψέλη και μέσα βάζεις "τροφοδότη ατμοσφαιρικής πίεσης". Μήν σε πανικοβάλει η ονομασία του, είναι η πιό απλή μορφή τροφοδότη.
Παίρνεις ένα πλαστικό μπουκάλι νερού και του κάνεις με μικρό τρυπανάκι 3 τρύπες, την μιά κοντά στην άλλη. Το γεμίζεις από το σπίτι σου με σιρόπι και το βάζεις στην κυψέλη ξαπλωτό επάνω στα πλαίσια με τις τρύπες πρός τα κάτω.
Αμέσως θα αρχίσει να τρέχει σιρόπι που όμως θα σταματήσει αμέσως, μετά από 4 - 5 σταγόνες. Οι μέλισσες θα ρουφούν από τις τρυπούλες το σιρόπι δίχως να διασκορπίζεται η μυρωδιά του έξω και να προκαλεί λεηλάτριες.

(Είναι πιό γρήγορο να το κάνεις παρά να το γράφεις) :)

Ο άδειος όροφος χρειάζεται για να χωρέσει το πάχος του μπουκαλιού. Αν βρεις μπουκάλια πλακέ, όπως αυτά που βάζουν το νέφτι, τότε αυτά χωράνε μέσα στο καπάκι και δεν χρειάζεται ο όροφος.

Για τον τροφοδότη ατμοσφαιρικής πίεσης θα κάνω μια ανάρτηση.

Μέχρι να καταλάβεις τι λέω, χρησιμοποίησε ως μελισσοτροφή την βανίλια. Διεγείρει και αυτή την μάνα, αλλά όχι βέβαια όπως το σιρόπι.

Ανώνυμος είπε...

Που τα ειδες τα πτωματα χριστιανε μου. Αυτο δεν ηταν λεηλασια τουλαχιστον ακομα. Αμα σου τυχει παραγματικα θα καταλαβεις τι λεω

IxNiLaTiS είπε...

@ Ανώνυμος
Αυτό που είδες στο video, συνέβη ταυτόχρονα σε πολλές κυψέλες στο μελισσοκομείο μου, και ήταν η αρχή μιάς λεηλασίας την οποία αμέσως κατέστειλα.

Ασφαλώς και μου έχει τύχει πραγματικά και για αυτό, ως έμπειρος πλέον, κατάφερα να την καταστείλω αμέσως.

Πτώματα δεν είδες, γιατί δεν σκόπευα να αφήσω την λεηλασία να εξελιχθεί μόνον και μόνον για να κινηματογραφήσω τα πτώματα.
Έπραξα λάθος;
Ίσως ...