10.2.09

Κλοπές κυψελών … επιτέλους Τέλος.

Όπως ίσως υποψιαστήκατε, έχω να προτείνω έναν τρόπο που πιστεύω πως αντιμετωπίζει ή μάλλον καταστέλλει τις κλοπές κυψελών – μελισσοσμηνών.
Αλλά ας πάρω τα πράγματα με την σειρά...

Ο μελισσοκόμος που έχει στην κατοχή του περισσότερες από 9 κυψέλες είναι υποχρεωμένος να τις έχει δηλώσει στην νομαρχία του και να έχει πάρει αριθμό μελισσοκόμου και μελισσοκομικό βιβλιάριο. Με τον αριθμό αυτό θα πρέπει να πυροσφραγίσει τις κυψέλες του ώστε βλέποντας τον αριθμό να γνωρίζουμε τον κάτοχο.

Οι κλέφτες στοκάρουν το πυροσφράγισμα και ξαναβάφουν την κυψέλη. Από την στιγμή αυτή ισχύει το ρητό "άπιαστος κλέφτης = καθαρός νοικοκύρης".

Που στηρίζεται ο κλέφτης; Στο ότι στοκάροντας και επαναβάφοντας την κυψέλη, δεν μπορεί κανείς να την αναγνωρίσει, αλλά ακόμα και αν την αναγνωρίσει θα είναι πολύ δύσκολο να το αποδείξει. Βασίζεται λοιπόν στο στόκο και στο χρώμα. Αν λοιπόν δεν είναι δυνατόν να τα χρησιμοποιήσει, τότε δεν θα μπορεί να κρυφτεί….

Είμαι βέβαιος πως ακόμα δεν έχετε καταλάβει τι εννοώ. Προσέξτε λοιπόν την παρακάτω φωτογραφία.



Βλέπετε δύο πατώματα τα οποία έχουν πυροσφραγιστεί. Και τα δύο έχουν δεχθεί επεξεργασία με βερνίκι εμποτισμού και βερνίκι θαλάσσης. Το κάτω πάτωμα με άχρωμο βερνίκι, ενώ στο επάνω πάτωμα έχω προσθέσει στο ίδιο βερνίκι κίτρινη χρωστική.


Και τα δύο πατώματα είναι πλέον απόρθητα στο νερό, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται το πυροσφράγισμα , φαίνονται ακόμα και τα νερά του ξύλου. Το κάτω πάτωμα με το άχρωμο βερνίκι είναι περίπου όπως τα πατώματα που έχουν εμβαπτισθεί σε παραφίνη.

Αν λοιπόν τις κλέψει κάποιος κλέφτης, αυτό που θα πρέπει να κάνει, είναι να τις φιμώσει - ξαναβάψει, εκτός … και αν η νομοθεσία απαγορεύει να είναι οι κυψέλες βαμμένες έτσι ώστε να μην φαίνονται τα νερά του ξύλου. Να επιτρέπεται δηλαδή μόνον το παραφινάρισμα και τα βερνίκια εμποτισμού.

Μα τι είναι αυτό που λές βρε Ιχνηλάτη; Γίνονται τέτοια πράγματα;

Ναι, γίνονται σε τρεις απλές κινήσεις….
1. Εμείς (αρκετοί μελισσοκόμοι) το προτείνουμε στην ΟΜΣΕ.
2. Η ΟΜΣΕ ζητά από το υπουργείο να "βγάλει" αυτή την απόφαση.
3. Από την στιγμή που θα κοινοποιηθεί η απόφαση, θα έχει πλέον νόημα να ενεργούνται έλεγχοι από τους μελισσοκομικούς συλλόγους της κάθε περιοχής. Πχ γιατί "μάγκα μου" έχεις τις κυψέλες βαμμένες - φιμωμένες;

Αυτό και μόνον είναι ικανό να αναχαιτίσει αν όχι όλους, τουλάχιστον τους περισσότερους κλέφτες.

Και οι κυψέλες που ήδη έχουμε βαμμένες τι θα γίνουν βρε ιχνηλάτη; εύλογα θα ρωτήσει κάποιος ….

Αυτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν έτσι, όσο αντέχουν, μέχρι την αντικατάστασή τους από νέες κυψέλες. Κάθε μελισσοκόμος έχει ( όπως ο νόμος ορίζει) δηλώσει τις κυψέλες του. Θα δηλώνει λοιπόν και στον τοπικό σύλλογο το πόσες βαμμένες κυψέλες έχει. Δεν μπορεί το 2009 να έχει δηλώσει 20 βαμμένες κυψέλες και το 2010 να βρεθεί με πχ 40. Τότε κάτι πάει στραβά εδώ.

Από την άλλη, όλοι οι μελισσοκόμοι είμαστε μέλη μελισσοκομικών συλλόγων, αυτών από τους οποίους πήρε την βεβαίωση που μας ζήτησε η νομαρχία.. Ε λοιπόν αν "αραιά και που" κάνουμε ελέγχους στις περιοχές μας, κάποια στιγμή κάποιον θα πιάσουμε, θα τον "σκίσουμε", θα δημοσιευτεί το θέμα στις ειδήσεις και στα περιοδικά, και επιτέλους οι κλέφτες θα καταλάβουν ότι πέρασε πλέον η βασιλεία τους.

Οι λαδομπογιές και κάθε είδους μπογιές που κλείνουν το ξύλο, είναι υπέρ του κλέφτη.

Αν δεν είμαστε άξιοι να εφαρμόσουμε αυτά τα απλά πράγματα, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Παρακάτω γράφω τα πλεονεκτήματα του βερνικιού εναντίον της λαδομπογιάς.
1. Στεγνώνει αμέσως – τελειώνουμε αμέσως.
2. Βάφουμε τα πατώματα ευκολότερα, γιατί μετά το βάψιμο μπορούμε αμέσως να τα τοποθετήσουμε το ένα επάνω στο άλλο δίχως να κολλήσουν μεταξύ τους. Ενώ με την λαδομπογιά θα πρέπει για τουλάχιστον 2 ημέρες να τα απλώσουμε σε μεγάλο μέρος για να στεγνώσουν πριν τα ντανιάρουμε. Διαφορετικά θα κολλήσουν όλα μαζί σε έξνα σώμα.
3. Είναι εύκολο να το συντηρήσουμε επαναβάφοντας με ένα χέρι άχρωμο βερνίκι κάθε 5 περίπου χρόνια.
4. Δεν λερώνουμε την αυλή και τα ρούχα με μπογιές.
5. Έχει μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.
6. Είναι καλαίσθητο (υποκειμενικό).

Πλεονεκτήματα του βερνικιού εναντίον της παραφίνης.
1. Δεν κινδυνεύουμε από αναφλέξεις και καψίματα δικά μας ή της οικογένειάς μας.
2. Δεν κινδυνεύουμε από εκρήξεις. Φοβάμαι τα υγραέρια …
3. Δεν λερώνουμε το εσωτερικό της κυψέλης.
4. Μπορούμε αν θέλουμε να το χρωματίσουμε, αποφεύγοντας έτσι την παραπλάνηση των μελισσών με ότι αυτή συνεπάγεται.

5. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φλόγιστρο για απολύμανση του εσωτερικού της κυψέλης, δίχως να πάρει φωτιά η παραφίνη.

Θα ήθελα να ακούσω και τις απόψεις σας.

Ενημέρωση 18/05/2012
Οι κυψέλες που είχα περάσει με τέτοια βερνίκια σε τρία χρόνια έγιναν για πέταμα.
Προφανώς χρειάζεται να τις βάφουμε με βερνίκι κάθε δύο χρόνια, τουλάχιστον!


Για το πού έχω μέχρι σήμερα καταλήξει όσον αφορά στην βαφή των κυψελών, θα κάνω σύντομα μια ανάρτηση.

10 σχόλια:

trikalinos-Trikala Greece είπε...

Παναγιώτη καλά όλα αυτά,αλλά οι κλέφτες είναι κλέφτες και δεν χαμπαριάζουν από τέτοια.Δεν την τελευταία ανάρτηση του Καλαμιώτη και θα καταλάβεις τι λέω.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Παναγιώτη ένας μικρός μελισσοκόμος μπορεί να αλλάξει τις λίγες κυψέλες του.Αυτοί που έχουν πάνω απο 300 κυψέλες τι μπορούν να κάνουν?
Πολύ καλή η παρουσίαση του θέματος.

galifabee είπε...

Παναγιώτη τι γίνεται αν αλλάξει κυψέλες και βάλει δικές του ο κλέφτης.

beelovers είπε...

γειά σου πάνο με τα κόλπα σου

IxNiLaTiS είπε...

@ trikalinos

Το είδα.
http://basiliskalamiotisgr.blogspot.com/2009/02/blog-post_10.html

Ο Βασίλης όμως ενδιαφέρθηκε !!!
Εμείς ενδιαφερόμαστε όταν βλέπουμε από μακριά κυψέλες;
Πάμε να δούμε τίνος είναι;
Να του τηλεφωνήσουμε;
ΟΧΙ.
Εμ, για αυτό οι κλέφτες κάνουν πάρτυ στην Ελλάδα.
Γιατί όχι μόνον δεν υπάρχει κράτος,
αλλά δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας.

@ Ανεστης Θ. Κετσετζιδης

Αυτοί, όπως είπα και στο κείμενο, θα παραμείνουν με τις βαμμένες που θα είναι όμως δηλωμένες, και όταν αυτές αντικατασταθούν από νέες, δεν θα χρησιμοποιήσει λαδομπογιά.

@ alex
Εννοείς για το αν κλέψει μόνον τα πλαίσια; Αυτό είναι πολύ χρονοβόρο. Ο κλέφτης θέλει να τις πετάξει μέσα φορτηγό στο πί και φί και να φύγει. Η μετάγγιση πλαισίων και μάλιστα νύκτα θέλει πολύ χρόνο. Πιθανόν κάποιοι κλέφτες να το κάνουν, αλλά αυτοί θα είναι ελάχιστοι.

@ b. kalamiotis

Βασίλη μπράβο σου που ενδιαφέρθηκες.

μελιΣακης είπε...

Κι'όμως ,εμένα μου αδειάσανε 9 κυψέλες δεκάρια μελίσσια,το περασμένο Μάρτη. Το μελισσοκομείο ήταν 30 μέτρα από τον επαρχιακό δρόμο.

IxNiLaTiS είπε...

@ Αθ. Γ. Μιχαηλίδης
Λαχείο πήρες lol :))

andreas είπε...

Καλημέρα σας,παρουσιάζετε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα!Είμαι φρέσκος στη μελισσοκομία και μιας και τον τελευταίο καιρό βάφω τις κυψέλες μου (με τσιμεντόχρωμα και οικολογικό μόνο απέξω),ψάχνω διάφορες λύσεις λιγότερο κοπιαστικές-χρονοβόρες-ακριβές,αλλά εξίσου αποδοτικές...Σχετικά με την παραφινιέρα,θα συμφωνήσω σε όσα λες..αν και δεν την έχω δοκιμάσει,δεν συμπαθώ τις αναθυμιάσεις-εκρήξεις κλπ.Τί εννοείτε βαφή με βερνίκι;Με πιστόλι αέρος;Ή και με ρολό;
Ευχαριστώ

IxNiLaTiS είπε...

@andreas
Φίλε μου θα σε απογοητεύσω. Η πράξη διαψεύδει τους ισχυρισμούς των εταιρειών για τα βερνίκια τους. Οι κυψέλες που είχα περάσει με τέτοια βερνίκια σε τρία χρόνια έγιναν για πέταμα. Προφανώς χρειάζεται να τις βάφουμε με βερνίκι κάθε δύο χρόνια, τουλάχιστον!

Για το πού έχω μέχρι σήμερα καταλήξει όσον αφορά στην βαφή των κυψελών θα κάνω σύντομα μια ανάρτηση.

Δημήτρης. είπε...

Έχω ένα φίλο που περνάει τις κυψελες με καμένα λάδια μηχανης και γίνονται αθάνατες μου λέει. Σαν τους στύλους της Δεής.Ειναι σωατό;