20.8.08

Κουνάβια στην Κύθνο ...

Πάντα συνδυάζω τις καλοκαιρινές μου διακοπές με εξερεύνηση της πανίδας ενός τόπου. Άλλωστε αυτή η εποχή είναι η μόνη που προσφέρεται για κάτι τέτοιο, μια που εντός της κυνηγητικής περιόδου δεν διακινδυνεύω να ξοδεύω τα Σαββατοκύριακά μου ψάχνοντας. Δεν είναι η πρώτη φορά που πάω στην Κύθνο. Πέρυσι βρήκα πολλές πέρδικες και μάλιστα με τον τρόπο που αντέδρασαν μου φάνηκαν άγριες και όχι αμολημένες από τον τοπικό σύλλογο. Φέτος όμως είδα αυτό …











Ένα σκοτωμένο κουνάβι στον δρόμο από Μέριχα (λιμάνι) προς την Χώρα !!!
Άρχισα λοιπόν να ρωτάω τους ντόπιους για αυτό, και μου είπαν πως ο πληθυσμός του καλά κρατεί λόγω της αφθονίας τροφής, της πέρδικας δηλαδή.

Η αλήθεια είναι πως δεν γνώριζα ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα στον νησί, και προβληματίζομαι για το πώς έφθασε ως εκεί. Ή κάποιοι το εγκατέστησαν (για ποιο λόγο άραγε; ) ή έχει επιβιώσει εκεί από την προϊστορική εποχή που τα νησιά δεν είχαν ακόμη αποκοπεί από την κυρίως Ελλάδα. Όταν δηλαδή δεν υπήρχε καν Μεσόγειος θάλασσα.

Αν όμως το ζώο αυτό βρίσκεται εκεί από αρχαιοτάτων χρόνων, ίσως να έχει διαφοροποιηθεί όπως διαφοροποιήθηκε και η νησιωτική πέρδικα από την ορεινή. Τότε μιλάμε για το νησιωτικό κουνάβι !!!
Καλά θα κάνουν λοιπόν οι Κυθναίοι να το προστατεύσουν ως ένα ζωντανό μνημείο του τόπου τους. Κατηγορίες εναντίον του Κυθνιακού κουναβιού όπως πχ … προκαλεί ζημιές στην κτηνοτροφία ή στα θηράματα, δεν μπορούν να σταθούν σε σοβαρή κριτική.

Έχω ακούσει πως ακόμα επιβιώνει το τσακάλι στην Σάμο. Γνωρίζει κανείς αν είναι αλήθεια;

Αν θέλετε να συζητήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα ή για οτιδήποτε άλλο, θα χαρώ να σας δώ και στο νέο μου forum στην ιστοσελίδα www.ixnilatis.net

2 σχόλια:

zepos είπε...

Κουνάβια έχουν όλα τα Κυκλαδονήσια εκτός από τα πολύ μικρά και τα πολύ ξερά!! Εχουν επίσης και ατσίδες, δηλαδή νυφίτσες.
Τον παλιό καιρό τα έπιαναν με παγίδες και πουλούσαν τα τομάρια για γούνες..
Τώρα κανείς δεν τα κυνηγάει γι'αυτό έγιναν πάρα πολλά..

IxNiLaTiS είπε...

Αυτό δεν το γνώριζα. Σ'ευχαριστώ.