7.8.08

Τα τσοπανόσκυλα, η αρκούδα και ο λύκος.




Σε προηγούμενο κείμενο αναφέρομαι στο γεγονός πως η κτηνοτροφία είναι ο αίτιος εξαφάνισης των μεγάλων αρπακτικών όπως ο λύκος και η αρκούδα.
Συγκεκριμένα αναφέρω πως τα τσοπανόσκυλα ευθύνονται για τον αποδεκατισμό του πληθυσμού του λύκου. Όποιος διάβασε εκείνο το κείμενο μπορεί να καταλάβει.
Δυστυχώς η χειραγωγημένη κοινή γνώμη βλέπει ως αίτιους τους κυνηγούς.

Πατήστε εδώ θα βρείτε ένα κείμενο της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» η οποία εξιστορεί περιστατικό όπου μητέρα αρκούδα τράπηκε σε φυγή από επίθεση τσοπανόσκυλων, παρατώντας μάλιστα και το μικρό της.

Όποιος διαβάσει αυτό το κείμενο, ή όποιος γνωρίζει από φύση και κτηνοτροφία, εύκολα αντιλαμβάνεται πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβιώσουν τα άγρια ζώα σε περιοχή που υπάρχει κτηνοτροφία. Κανένας κτηνοτρόφος δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει λύκο ή αρκούδα να ζει δίπλα στα γιδοπρόβατά του. Θα βρει τρόπο να τα σκοτώσει.

Ο σοφός νομοθέτης απαγορεύει την βοσκή μέσα σε προστατευμένες περιοχές όπως οι δρυμοί και τα πάρκα άγριας ζωής. Εκεί τα άγρια ζώα πρέπει να ζουν ανενόχλητα μακριά από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Παρόλο που ο νόμος αυτός καταπατείται και οι δρυμοί είναι γεμάτοι από πρόβατα και τσοπανόσκυλα, ποτέ κανείς δεν αναφέρθηκε εναντίον της κτηνοτροφίας.

Βλέπεις, … "Πολλά τα λεφτά Άρη", άσε που η εφαρμογή του νόμου έχει και πολιτικό κόστος (χαμένοι ψήφοι).

Δεν βαριέσαι καημένε … κατηγορούμε τους ασυνείδητους κυνηγούς και κερδίζουμε έτσι την συμπάθεια της κοινής γνώμης. Εύκολο δε είναι;


Επίσεις κοιτάξτε και εδώ

Θύμα πρωτοφανούς αγριότητας έπεσε μια αρκούδα στην περιοχή των Πρεσπών, επειδή τόλμησε να πλησιάσει κατοικημένη περιοχή. Το αρσενικό ζώο ηλικίας πέντε έως έξι ετών βρέθηκε σκοτωμένο τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στην είσοδο του Δημοτικού Διαμερίσματος Βροντερού, με εννέα σφαίρες αριστερά και πίσω στο σώμα του.

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας έδειξαν ότι το άτυχο ζώο το σημάδεψαν από απόσταση 50 μέτρων και μόλις λίγα μέτρα πριν από τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Αυτό φαίνεται ότι ήταν και το μοιραίο λάθος του, το οποίο πλήρωσε με τη ζωή του. Σύμφωνα με τον βιολόγο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρκτούρος, κ. Λάζαρο Γεωργιάδη, μολονότι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο κάτοικοι της περιοχής να ξεσπούν την οργή τους στις αρκούδες, τις οποίες θεωρούν υπεύθυνες για την καταστροφή των αγροτικών και κτηνοτροφικών κεφαλαίων τους, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ζώο θανατώνεται με τόσο βάρβαρο τρόπο.

Η πάρα κάτω φωτογραφία γράφει "Στο έλεος των ανθρώπων" ενώ έπρεπε να γράφει "Στο έλεος των Κτηνοτρόφων"




Αν θέλετε να συζητήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα ή για οτιδήποτε άλλο, θα χαρώ να σας δώ και στο νέο μου forum στην ιστοσελίδα www.ixnilatis.net

8 σχόλια:

vossinakis είπε...

Οι κυνηγοί σκοτώνουν τα αγριογούρουνα...
Οι λύκοι δεν βρίσκουν να φαν (και) αγριογούρουνα...
Οι λύκοι πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές για να βρούν φαί...
Οι κτηνοτρόφοι σκοτώνουν τους λύκους...
Συνεπάγεται:
Οι κυνηγοί σκοτώνουν τους λύκους.

IxNiLaTiS είπε...

Καλά έκανες και ανάρτησες αυτό το κείμενο, ώστε να βλέπουν όλοι τον τρόπο που σκέπτονται οι αντικυνηγοί. Και για όσους δεν κατάλαβαν, αναλύω το αυταπόδεικτο και αυτονόητο.

Κατ αρχήν σε κατοικημένη περιοχή ζύγωσε η αρκούδα και όχι ο λύκος (όπως πονηρά ανέφερες), η οποία αρκούδα ως γνωστόν δεν τρώει αγριογούρουνα. Άρα δεν πλησίασε στο χωριό εξαιτίας των κυνηγών, οκ?

Οι λύκοι, ζώα πεδινά, εκδιωχθήκαν από τις πεδιάδες λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, και βρήκαν καταφύγιο στα βουνά. Πλέον ζούν σε προστατευμένες περιοχές στις οποίες απαγορεύεται ΚΑΙ το κυνήγι ΚΑΙ η κτηνοτροφία.
Η πολιτεία είναι ανίκανη να επιβάλει τον νόμο στους κτηνοτρόφους λόγω συμφερόντων. Οι κτηνοτρόφοι λοιπόν αψηφούν τον νόμο αυτό, και εισβάλουν με τα κοπάδια τους στον βιότοπο του λύκου. Φυσικό επόμενο είναι λοιπόν και ο λύκος και η αρκούδα να είναι ζώα καταδικασμένα.

Όσο για τα αγριογούρουνα και τα ζαρκάδια, την τελευταία πενταετία – δεκαετία, έχει τόσα πολλά που πιάνουν ακόμα και οι βλάκες.

Όσο για τον συνειρμό σου ..., άκου και τον δικό μου …

Ο Αντρέας θέλει να φάει παϊδάκια, να φάει τυρί και να πίνει γάλα.
Θέλει και μάλλινο πουλόβερ, θέλει και δερμάτινα παπούτσια.

Αυτά όμως παράγονται από τα ζώα εκτροφής. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να βοσκήσουν τα ζώα τους στις πεδιάδες γιατί εκεί θα προξενήσουν καταστροφές στην γεωργία. Πηγαίνουν λοιπόν τα ζώα τους στα βουνά αλλά εκεί έρχονται αντιμέτωποι με τα μεγάλα αρπακτικά τα οποία και θανατώνουν.

Συμπέρασμα … ο Αντρέας σκοτώνει λύκους και αρκούδες.

Αυτός φίλε μου είναι ένας λογικός συνειρμός που αποδίδει την αλήθεια.

vossinakis είπε...

Πολλές φορές έχω εμπλακεί σε τέτοιες συζητήσεις και δεν βγαίνει καμμία άκρη. Συνέχισε το δολοφονικό σου χόμπυ. Οτι απέμεινε να το ξεκάνουμε τελείως. Θα μπορούσες κάλλιστα αντι να τα σκοτώνεις να τα φωτογραφίζεις...τι λές? Θα εχεις και αποδείξεις μετά και μπορείς να κάνεις και συλλογή

IxNiLaTiS είπε...

Εγώ πάλι σε αυτές τις συζητήσεις τυχαίνει να βγάζω άκρη κάθε φορά που μιλώ με κάποιον που καταλαβαίνει τι λέει και τι του λέω. Στην αρχή μου επιτίθεται αλλά μετά του εξηγώ πως έχει το θέμα, και του παίρνει μπρος το ρημάδι …

Δεν έχω βγάλει ποτέ άκρη με ανθρώπους που μιλάνε μια ξύλινη γλώσσα ….

Δεν έχω βγάλει ποτέ άκρη με ανθρώπους που ενώ τους έχω απαντήσει σε αυτά που λένε, αυτοί λένε πάλι τα ίδια και τα ίδια λές και είναι αναπάντητα.

Αλλά δεν μου είπες… τρώς κρέας;

markos aliprantis είπε...

Οοοοχι είναι οικολόγος εναλακτικός και αντικυνηγός.
Ο κύριος θεωρεί οτι κάθε τυφεκιοφόρος είναι και κυνηγός πράγμα που είναι λάθος και αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στους δημοσιογράφους για να πουλήσουν.
Πόσους αντικυνηγούς είδε να ταΐζουν τα ζώα τον χειμώνα με τις παγωνιές δεν μας είπε.
Για τους κτηνοτρόφους που γυρίζουν με ένα τουφέκι στην πλάτη όλο τον χρόνο σχεδόν;
Δεν φταίνε ούτε αυτοί γιατί αν το κάνεις δικό σου το πρόβλημα θα δείς ότι μερικές ή μάλλον αρκετές φορές έχουν δίκιο και εξηγούμαι.
Επειδή τυχαίνει και έχω φίλους τσομπαναρέους στην ορεινή Φωκίδα μου είπαν ότι πρίν 4-5 χρόνια ξαφνικά φάνηκαν στην περιοχή 3 λύκοι που ρήμαξαν τα κοπάδια τους 10-20 ζώα ο καθένας έχασε.Μάλλον τους είχαν αφήσει οικολόγοι είπαν.Πήραν τα τουφέκια και έστησαν καρτέρι στα περάσματα και τους καθάρισαν.Αν ο καθένας μας κάνει δικό του το πρόβλημα δλδ του κάνουν ζημιά 2000€ τότε να δείς όχι λύκους θα καθαρίσει αλλά και ανθρώπους.
Δεν ξέρω εδώ τί γίνεται αλλά στην Ευρώπη το κράτος προστατεύει τον κτηνοτρόφο ΄και τον αποζημιώνει σε τέτοιες περιπτώσεις και μάλιστα άμεσα και όχι μετά από 2-3 χρόνια.

IxNiLaTiS είπε...

Ακριβώς Μάρκο. Έχουν και οι κτηνοτρόφοι τα δίκια τους. Όταν το κράτος χαρακτηρίζει ως δρυμό μια περιοχή (πχ Ζαγοροχώρια) η οποία περικλείει μέσα της 10 χωριά των οποίων οι κάτοικοι ζούν από την κτηνοτροφία, είναι δυνατόν να σταματήσει η κτηνοτροφία μέσα στον δρυμό; Πού θα τα πάνε τα ζώα τους δηλαδή;

Κανονικά το κράτος θα έπρεπε να
1. εξαγοράσει τα ζώα τους
2. να τους δώσει επιπλέον χρήματα για να κάνουν κάποια άλλη δουλειά πχ ξενοδοχείο, εστιατόριο ή κάτι άλλο που να έχει σχέση με τον τουρισμό τέλος πάντων
3. να τους βοηθήσει οικονομικά να επιβιώσουν μέχρι να αρχίσει να αποδίδει η νέα τους εργασία.

Ενώ τώρα χαρακτηρίζει ως δρυμό - πάρκο άγριας ζωής, έναν τόπο που εδώ και εκατοντάδες χρόνια ήταν βοσκοτόπι, και αυτομάτως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής που είναι κτηνοτρόφοι, έχουν εκ των πραγμάτων καταστεί παράνομοι.

gepas είπε...

IxNiLaTiS Είδες τα ενδιαφέροντα του vossinakis andreas ανάμεσα στά άλλα οικολογία περιβάλλον και ακόμα κεμπάπ και κοκορέτσι από χόρτα. Μη λές πολλά λοιπόν.

IxNiLaTiS είπε...

Κεμπάπ και κοκορέτσι από χόρτα;;;

Όχι δεν είδα τίποτα τέτοιο. Αν θέλεις δώσε κάποιο λίνκ να το δώ ...